Bicie obniża IQ

25 września 2009, 12:03

Bicie dzieci obniża iloraz inteligencji. Podobny trend można zaobserwować na całym świecie – twierdzi prof. Murray Straus z University of New Hampshire.



Bakterie z gałęzi zasilają drzewa

23 maja 2016, 10:54

Zespół prof. Sharon L. Doty z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle zademonstrował, że topole rosnące na nieprzyjaznym górskim terenie mają bakterie, które dostarczają koniecznych do wzrostu cennych składników odżywczych. Amerykanie zauważyli, że społeczności mikroorganizmów są bardzo zróżnicowane (próżno szukać takich samych nawet w sadzonkach rosnących obok siebie).


Po alkoholu cierpią bardziej

19 października 2009, 14:37

Badania na modelu zwierzęcym potwierdzają to, co klinicyści zauważyli już jakiś czas temu: osoby cierpiące na migreny są też bardziej podatne na bóle głowy związane z kacem.


SMS-owanie wyzwala nieznany dotąd rytm fal mózgowych

28 czerwca 2016, 10:02

Wysyłanie SMS-ów wyzwala nieznany dotąd rodzaj rytmu fal mózgowych.


Dietetyczny zespół abstynencyjny

10 listopada 2009, 11:26

U osób zmagających się z efektem jo-jo mogą wystąpić objawy zespołu abstynencyjnego. Badacze z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Bostonie zauważyli podczas badań na szczurach, że w ich mózgu pojawiają się wzorce aktywności typowe dla powracających do nałogu alkoholików.


Sukces Ice Bucket Challenge: odkryto gen

29 lipca 2016, 11:16

Dzięki funduszom zdobytym w ramach Ice Bucket Challenge odkryto gen NEK1, którego warianty wiążą się z podatnością na stwardnienie zanikowe boczne (ALS) - poinformowało ALS Association.


Roślina ukrywa się jak zwierzę

26 listopada 2009, 11:39

Dzięki kamuflującemu ubarwieniu zwierzęta często ukrywają się przed drapieżnikami. U roślin kolor ma raczej znaczenie dla fotosyntezy lub przyciągania zapylaczy. Czy również u nich wzory wyglądające na maskujące rzeczywiście odgrywają taką rolę? Okazuje się, że tak (American Journal of Botany).


Popielice wydłużają telomery w komórkach niemacierzystych

2 września 2016, 11:37

Duża dostępność pokarmu spowalnia starzenie się komórek u popielicy szarej (Glis glis).


Dlaczego jemy pomimo sytości?

29 grudnia 2009, 02:13

Dlaczego wielu z nas nie potrafi powstrzymać łakomstwa i je dalej pomimo uczucia sytości? Naukowcy z University of Texas twierdzą, że znaleźli możliwą odpowiedź na to pytanie.


Poszczące węgorze przeżywają dzięki metabolizowaniu kości

20 października 2016, 06:00

Podczas wyczerpującej migracji bez jedzenia, by przetrwać, węgorze europejskie (Anguilla anguilla) metabolizują swoje kości. Naukowcy mają nadzieję, że analiza tego zjawiska pomoże zapobiec lub odwrócić osteoporozę u ludzi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy